Tarta z porami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To jest mój pomysł na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    18 dag masła lub margaryny
    2 łyżki wody

    Farsz:
    3-4 duże pory
    20 dag wędliny lub wędzonego boczku
    sól, pieprz (do smaku)
    1-2 łyżki oleju

    Sos:
    2 jajka
    1,5 szklanki śmietany 18%
    10 dag żółtego sera
    gałka muszkatołowa
    szczypta soli


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta porowa przed pieczeniem 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy zimne masło lub margarynę i siekamy. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrabiamy.
    Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
  • 2. Pory kroimy w pół talarki i dusimy na oleju doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętajmy tylko, że do sosu też dodamy sól. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę wędlinę i jeszcze chwilę smażymy. Farsz chwilę studzimy.
    Jeśli robimy farsz z boczku to najpierw jego wytapiamy a później dodajemy pokrojone pory.
  • 3. Do miski wlewamy śmietanę wbijamy jajka dodajemy sól, szczyptę gałki i wszystko mieszamy widelcem na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu.
  • 4. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, wykładamy farsz i polewamy sosem. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min.
    Jeśli wierzch tary zrumieni się za wcześnie możemy przykryć ją folią aluminiową

Porady

Zamiast śmietany można dodać jogurt grecki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować