Mąka pszenna 24 dag
Masło 16 dag
Żółtaka jaja 2 szt.
Śmietana 1 łyżka
Pomidory ½ kg
Twarożek kozi miękki 15 dag
Cebula biała 2 szt.
Suszona bazylia
Świeża bazylia
Sól i pieprz do smaku
Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Schłodzone masło posiekać nożem, dodać mąkę, żółtka, łyżeczkę soli oraz łyżkę śmietany i krótko zagniatać ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, obsypać bułka tartą i wylepić ją ciastem tworząc wysokie brzegi. Na cieście rozsmaruj kozi twarożek i położyć pokrojone w plastry pomidory (ze skórka). Posypać solą i pieprzem do smaku oraz suszona bazylią. Brzegi ciasta zwinąć o środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Tarta jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze