Tarta z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super przepis na tartę Babci Stefci z Bieszczad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna 24 dag
    Masło 16 dag
    Żółtaka jaja 2 szt.
    Śmietana 1 łyżka
    Pomidory ½ kg
    Twarożek kozi miękki 15 dag
    Cebula biała 2 szt.
    Suszona bazylia
    Świeża bazylia
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przekąski

Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Schłodzone masło posiekać nożem, dodać mąkę, żółtka, łyżeczkę soli oraz łyżkę śmietany i krótko zagniatać ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, obsypać bułka tartą i wylepić ją ciastem tworząc wysokie brzegi. Na cieście rozsmaruj kozi twarożek i położyć pokrojone w plastry pomidory (ze skórka). Posypać solą i pieprzem do smaku oraz suszona bazylią. Brzegi ciasta zwinąć o środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Tarta jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować