Tarta smaczna i pożywna z wieprzowym mięsem mielonym, pomidorami i cebulą. Pachnąca dzięki aromatycznym przyprawom. Taka wytrawna tarta posypana szczypiorkiem jest odpowiednim daniem na obiad lub kolację.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
• ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki wody
sól
• farsz:
400 g łopatki wieprzowej
cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
100 g gęstej śmietany 18%
1 jajko
150 g żółtego sera
szczypiorek
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
olej do smażenia
Tarta z mięsem mielonym, pomidorami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około godzinę.
Mięso mielimy, cebulę drobno kroimy i miażdżymy czosnek. Wszystko posypujemy przyprawą do gyrosa i przez kilka minut przesmażamy. Dokładamy pomidory z puszki łącznie z zalewą, mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przez kilka minut trzymamy na niedużym ogniu. Odstawiamy.
Formę do tarty natłuszczamy. Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód tarty przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy go ze śmietaną i jajkiem. Dodajemy do przesmażonego mięsa. Dosypujemy część posiekanego szczypiorku i wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy na podpieczony spód. Umieszczamy tartę w piekarniku i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Komentarze