Tarta z mięsem mielonym, pomidorami i szczypiorkiem

4.44 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tarta smaczna i pożywna z wieprzowym mięsem mielonym, pomidorami i cebulą. Pachnąca dzięki aromatycznym przyprawom. Taka wytrawna tarta posypana szczypiorkiem jest odpowiednim daniem na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ciasto:
    2 szklanki mąki
    200 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki wody
    sól
    • farsz:
    400 g łopatki wieprzowej
    cebula
    1 ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów
    100 g gęstej śmietany 18%
    1 jajko
    150 g żółtego sera
    szczypiorek
    przyprawa do gyrosa
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (163 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mięsem mielonym, pomidorami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około godzinę.

    Mięso mielimy, cebulę drobno kroimy i miażdżymy czosnek. Wszystko posypujemy przyprawą do gyrosa i przez kilka minut przesmażamy. Dokładamy pomidory z puszki łącznie z zalewą, mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przez kilka minut trzymamy na niedużym ogniu. Odstawiamy.

    Formę do tarty natłuszczamy. Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód tarty przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy go ze śmietaną i jajkiem. Dodajemy do przesmażonego mięsa. Dosypujemy część posiekanego szczypiorku i wszystko dokładnie mieszamy.
    Farsz nakładamy na podpieczony spód. Umieszczamy tartę w piekarniku i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować