Tarta z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tarta z pysznymi, aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi to wspaniały pomysł na lunch, obiad czy kolację. Smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • Na ciasto

    225 g mąki
    pół łyżeczki soli
    100 g schłodzonego masła
    6 łyżek zimnej wody

    Na farsz

    3 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    kawałek żółtego sera
    ser solankowy w zalewie
    opakowanie pomidorków koktajlowych
    sól ziołowa
    pieprz
    orzechy nerkowca do posypania wierzchu
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli, zimne masło, posiekałam razem , dodałam 6 łyżek zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty.

    Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.

    Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.

    Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.

    Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.

    Po wyjęciu dodałam listki bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować