Tarta z pysznymi, aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi to wspaniały pomysł na lunch, obiad czy kolację. Smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
Na ciasto
225 g mąki
pół łyżeczki soli
100 g schłodzonego masła
6 łyżek zimnej wody
Na farsz
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
kawałek żółtego sera
ser solankowy w zalewie
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól ziołowa
pieprz
orzechy nerkowca do posypania wierzchu
listki bazylii
Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli, zimne masło, posiekałam razem , dodałam 6 łyżek zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty.
Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.
Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.
Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.
Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.
Komentarze