Tarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady.
2 godz. 50 min
Składniki:
Na ciasto kruche:
240 g mąki tortowej
30 g kakao
130 g masła
80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie, to może być zwykły)
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
3 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
300 g żurawiny
200 g jagód
200 g jeżyn
100 g białej czekolady
Tarta z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.
3.Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut.
4.Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku).
Komentarze