Ciasto nie jest pracochłonne, a w swej prostocie idealne smaki :)
Składniki:
CIASTO KRUCHE – przepis podstawowy
300 g mąki pszennej tortowej
200 g zimnego masła
100 g cukru
2 zółtka
Dodatkowo:
około szklanki malin (ok. 250 g)
około szklanki jagód (ok. 250 g)
250 g kremówki
250 g serka mascarpone
1 – 2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Tarta z mascarpone i owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód:
Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuję wielkościowo troszkę większą od formy.
Wykładam formę, gdyby coś się pokruszyło to ciasto kruche jest tak fajne, że zawsze możemy je posklejać ;)
Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową a na to wysypuję coś ciężkiego, np. fasolę, groch lub kaszę (by ciasto nie urosło a miało fajny równy kształt). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, góra dół na 15 – 20 min, po tym czasie ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 5 – 10 min.
Krem:
Kremówkę ubijam, po chwili dodaję cukier puder, śmietan fix.
Gdy się składniki wymieszają, dodaję serek mascarpone.
Na ostudzony kruchy spód wykładam krem.
Na krem układam owoce.
Komentarze