TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI LEŚNYMI

4.5 (149 ocen)

Ciasto nie jest pracochłonne, a w swej prostocie idealne smaki :)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE – przepis podstawowy

    300 g mąki pszennej tortowej
    200 g zimnego masła
    100 g cukru
    2 zółtka

    Dodatkowo:
    około szklanki malin (ok. 250 g)
    około szklanki jagód (ok. 250 g)
    250 g kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 – 2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z mascarpone i owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:
    Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
    Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkuję wielkościowo troszkę większą od formy.
    Wykładam formę, gdyby coś się pokruszyło to ciasto kruche jest tak fajne, że zawsze możemy je posklejać ;)
    Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową a na to wysypuję coś ciężkiego, np. fasolę, groch lub kaszę (by ciasto nie urosło a miało fajny równy kształt). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, góra dół na 15 – 20 min, po tym czasie ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 5 – 10 min.

    Krem:
    Kremówkę ubijam, po chwili dodaję cukier puder, śmietan fix.
    Gdy się składniki wymieszają, dodaję serek mascarpone.

    Na ostudzony kruchy spód wykładam krem.
    Na krem układam owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować