Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna tarta z leśnymi malinami i jeżynami.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00
2 jajka
100 g cukru
50 ml oleju o neutralnym zapachu
50 ml mleka
60 g mąki pszennej typ 405
50 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
6 g proszku do pieczenia Bio
otarta skórka i sok z 1 cytryny
Tarta z leśnymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
2.Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
3.Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej.
4.Przygotowanie kremu:
W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
Na zimnym spodzie rozsmarowuję krem. Na kremie układam owoce i posypuję kwiatkami.
Komentarze