Tarta z musem z gorzkiej czekolady i bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiące kruche ciasto z kremem z gorzkiej czekolady i słodkimi bananami.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    150 g masła
    250 g mąki
    szczypta soli
    1 jajo
    75 g cukru


    KREM:

    250 g czekolady gorzkiej
    150 g śmietany 30%
    50 ml mleka
    2 łyżki cukru



    PONADTO:

    2 banany
    1 łyżka cukru
    tłuszcz do wysmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta na słodko

Tarta z musem z gorzkiej czekolady i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, sól, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić.
  • 2. Formę na tartę /11x 35 cm/ natłuścić, oprószyć mąką.
  • 3. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć nim formę na tartę /również boki/ delikatnie dociskając.
  • 4. Spód ponakłuwać widelcem. Schłodzić.
  • 5. Podpiec ok 12 minut w 175 stopniach.
  • 6. Czekoladę drobno posiekać.
  • 7. Śmietankę zagotować z cukrem. Dodać mleko i czekoladę. Rozpuścić,
  • 8. Banany obrać, poprzekrawać wzdłuż.
  • 9. Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód.
  • 10. W masę wcisnąć 3 połówki banana przecięcięm do góry.
  • 11. Tartę posypać 1 łyżką cukru.
  • 12. Piec ok 25 min w 175 stopniach.
  • 13. Wystudzić.
  • 14. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować