Tarta z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zmieszać z jajkiem, masłem i solą - wyrobić ładnie rękoma. Na koniec polać łyżką mleka - uformowac ładną kulkę i dać na godzinę do lodówki.
W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodówce robimy mus:
Wszystkie gruszki - poza dwiema - obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Przygotowujemy rondelek, do którego wlewamy pół szklanki wrzątku, 4 łyżki cukru, gruszki pokrojone w kostkę i cynamon.
Mieszamy, czekamy aż gruszki zrobią się mięciutkie i stworzy się mus.
Staramy się aby był gęsty - tak, aby nie rozmoczył ciasta.
Na koniec dodajemy garść płatków migdałowych.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy formę do tarty i dajemy na 15 minut do piekarnika - do temperatury 180 stopni.
Po 15 minutach na upieczone ciasto dodajemy mus gruszkowy, a na wierzch układamy pokrojone w plasterki 2 gruszki, które nam pozostały.
Wkładamy do piekarnika na 30 minut do temperatury 180 stopni.
Jemy! Zachwycamy się smakiem!
Smacznego
Porady
Ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 tygodni - można więc zrobić większą porcję - na kolejne tarty!
Komentarze