Tarta z musem gruszkowym

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Przepyszna tarta gruszkowa z cynamonowo-gruszkowym musem

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    250 g mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    150 g masła pokrojonego w kostkę
    łyżka mleka

    Na mus i wierzch tarty:

    1 kg gruszek
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
    garść płatków migdałowych


Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z jajkiem, masłem i solą - wyrobić ładnie rękoma. Na koniec polać łyżką mleka - uformowac ładną kulkę i dać na godzinę do lodówki.

    W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodówce robimy mus:

    Wszystkie gruszki - poza dwiema - obieramy, kroimy w drobną kostkę.
    Przygotowujemy rondelek, do którego wlewamy pół szklanki wrzątku, 4 łyżki cukru, gruszki pokrojone w kostkę i cynamon.

    Mieszamy, czekamy aż gruszki zrobią się mięciutkie i stworzy się mus.
    Staramy się aby był gęsty - tak, aby nie rozmoczył ciasta.
    Na koniec dodajemy garść płatków migdałowych.

    Wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy formę do tarty i dajemy na 15 minut do piekarnika - do temperatury 180 stopni.

    Po 15 minutach na upieczone ciasto dodajemy mus gruszkowy, a na wierzch układamy pokrojone w plasterki 2 gruszki, które nam pozostały.

    Wkładamy do piekarnika na 30 minut do temperatury 180 stopni.

    Jemy! Zachwycamy się smakiem!

    Smacznego

Porady

Ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 tygodni - można więc zrobić większą porcję - na kolejne tarty!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować