Sernik z musem gruszkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatny i pyszny serniczek z musem ze świeżej gruszki i sokiem z limonki. Słodkości nadaje spód z masłem orzechowym.

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników maślanych
    2 łyżki masła orzechowego
    50 g masła

    Masa serowa:
    700 g twarogu 0% (z wiaderka)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka (M)
    1 gruszka
    Sok z ½ limonki
    0,5 szklanki cukru trzcinowego

    Cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Do blendera wkładamy pokruszone herbatniki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Wszystko blenderujemy na gładka masę. Wykładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Masę ugniatamy palcami i wygładzamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

    Masa serowa:
    Gruszkę blend ujemy z sokiem z limonki na gładki mus. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C. Do miski przekładamy twaróg oraz wsypujemy cukier trzcinowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Na końcu wlewamy mus z gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować