Ciasto z musem gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto o wspaniałym smaku i aromacie . Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt.
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus gruszkowy:
    10 gruszek
    2 galaretki cytrynowe

    Masa:
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    Dodatkowo;
    1 czekolada gorzka
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z musem jabłkowym 1. Jajka ubij z cukrem na puszysto. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia, kakao, wymieszaj. Przygotuj formę o wymiarach 20x32 cm, posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym. Gotowe ciasto wylej do formy. Piecz w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudź.
  • Ciasto gruszkowe z musem gruszkowym 2. Gruszki umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki,wydrąż nasiona. Podsmaż w rondlu, dodaj galaretki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • ciasto z musem gruszkowym 3. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki rozprowadź w mleku, dodaj do gotującego się mleka ciągle mieszając ugotuj budyń, wystudź . Masło dokładnie zmiksuj . Dodając po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
  • ciasto z musem gruszkowym 4. Wystudzone ciasto nasącz cytryną z wodą.
  • Ciasto z musem gruszkowym 5. Wyłóż tężejący mus gruszkowy .Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Ciasto z musem budyniowym 6. Na mus wyłóż masę budyniową i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować