Szachownica z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i za pomocą łyżki połącz z masą na przemian z olejem. Wymieszać ręcznie. Piec ok 28min w 180C. Po upieczeniu ciasto kroimy w paski ok 2cm, zaczynajac od rogu. Co 2pasek delikatnie wyciągamy.
2.Masa serowa: Ser połączyć z budyniem i sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do sera. Zmiksuj. Białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki połącz z masą serową. W wolne przestrzenie nakładaj ser. Druga warstwę zacznij od nakładania pasków z ciasta na paski z sera. Następnie wyłóż pozostały ser w wolne przestrzenie. Ciasto piec jeszcze 1h w 160C. Po upieczeniu wystudzić i wyłóż mus gruszkowy.
3.Mus gruszkowy: Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.przełóż do garnka i prażymy pod przykryciem ok 15min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i wylać na ciasto. Schłodzić.
Komentarze