Pyszne i szybkie w przygotowaniu morelowe muffinki z kruszonką są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Delikatne, puszyste z dużą ilością świeżych owoców i słodką kruszonką…
40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦100 g cukru pudru
◦2 łyżeczki cukru wanilinowego
◦130 g mąki tortowej
◦1 szczypta soli
◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
◦2 jajka
◦125 g jogurtu waniliowego
◦60 g masła
◦6-8 moreli
Składniki na kruszonkę:
◦45 g mąki tortowej
◦50 g cukru pudru
◦30 g masła
◦½ łyżeczki mielonego kardamonu
Morelowe muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kruszonki:
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i jogurt. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube kastę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i posypujemy kruszonką.
Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
Komentarze