Morelowe muffinki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i szybkie w przygotowaniu morelowe muffinki z kruszonką są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Delikatne, puszyste z dużą ilością świeżych owoców i słodką kruszonką…

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦100 g cukru pudru
    ◦2 łyżeczki cukru wanilinowego
    ◦130 g mąki tortowej
    ◦1 szczypta soli
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦2 jajka
    ◦125 g jogurtu waniliowego
    ◦60 g masła
    ◦6-8 moreli

    Składniki na kruszonkę:
    ◦45 g mąki tortowej
    ◦50 g cukru pudru
    ◦30 g masła
    ◦½ łyżeczki mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Morelowe muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruszonki:
    W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.



    Przygotowanie muffinków:
    W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy)

    W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i jogurt. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube kastę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i posypujemy kruszonką.

    Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.

    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować