Proste muffinki z kruszonką

4.49 (148 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na jesienne wieczory muffinki, które każdemu poprawią humor.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    kilka kropel aromatu migdałowego
    Kruszonka:
    1/2 kostki masła
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    Dodatki:
    czekolada, migdały
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Proste muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do garnka, dodać sól i składniki mokre: jajka, szklankę cukru, mleko, olej, aromat.
    Zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa.
  • 2. W małym garnku roztopić masło i poczekać aż przestygnie.
    Dodawać powoli szklankę mąki i 2/3 szklanki cukru. Rozrobić w rękach, aż powstanie kruszonka.
  • 3. Do foremek na muffinki włożyć papiloty, napełnić do połowy wysokości. Dodać według uznania pokrojoną czekoladę i migdały. Pokryć ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch położyć kruszonkę według uznania.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut, temperatura 180 stopni.

Porady

Można użyć także owoców sezonowych. Babeczki pozostawiają duże pole dobrania dowolnych, ulubionych składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować