Proste muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do garnka, dodać sól i składniki mokre: jajka, szklankę cukru, mleko, olej, aromat.
Zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa.
2.W małym garnku roztopić masło i poczekać aż przestygnie.
Dodawać powoli szklankę mąki i 2/3 szklanki cukru. Rozrobić w rękach, aż powstanie kruszonka.
3.Do foremek na muffinki włożyć papiloty, napełnić do połowy wysokości. Dodać według uznania pokrojoną czekoladę i migdały. Pokryć ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch położyć kruszonkę według uznania.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut, temperatura 180 stopni.
Porady
Można użyć także owoców sezonowych. Babeczki pozostawiają duże pole dobrania dowolnych, ulubionych składników.
Komentarze