Muffinki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    200 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki mleka
    2-3 łodygi rabarbaru

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/4 szklanki cukru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z rabarbarem i kruszonką 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować