Muffinki maślankowe z malinami i kruszonką

4.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i pyszne muffinki na bazie maślanki z malinami i kruszonką, moje dzieci je uwielbiają.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml maślanki
    125 g masła
    2 jajka
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g mąki pszennej
    szklanka malin
    Kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    25 g cukru
    25 g masła

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    2 łyżki letniej wody.
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Muffinki maślankowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane muffinki 1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do jednej miski wsypujemy przesiane suche składniki, a w drugiej misce miksujemy mokre składniki. Suche składniki, wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników( masa może mieć grudki). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 3/4 wysokości.
    Zimne masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy między palcami, formując drobne grudki kruszonki. Na wierzch każdej babeczki układamy po kilka malin, i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 minut. Lukier: wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny . Ostudzone babeczki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować