Muffinki maślankowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do jednej miski wsypujemy przesiane suche składniki, a w drugiej misce miksujemy mokre składniki. Suche składniki, wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników( masa może mieć grudki). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 3/4 wysokości.
Zimne masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy między palcami, formując drobne grudki kruszonki. Na wierzch każdej babeczki układamy po kilka malin, i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 minut. Lukier: wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny . Ostudzone babeczki polewamy lukrem.
Komentarze