ciasto:
160 g mąki
30 g cukru
120 g masła
2 łyżki wody
szczypta soli
wypełnienie:
2 budynie waniliowe
0,75 l mleka
2 łyżki cukru
60 g masła
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
kilka moreli
kruszonka:
40 g mąki
25 g cukru
35 g zimnego masła
Tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wypełnienie:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko łączymy ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.
ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Całość po upieczeniu można posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze