Tarta z morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta z morelami

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    160 g mąki
    30 g cukru
    120 g masła
    2 łyżki wody
    szczypta soli
    wypełnienie:
    2 budynie waniliowe
    0,75 l mleka
    2 łyżki cukru
    60 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    kilka moreli
    kruszonka:
    40 g mąki
    25 g cukru
    35 g zimnego masła

    płatki migdałowe do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami

Tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wypełnienie:
    Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.
    kruszonka:
    Wszystkie składniki szybko łączymy ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.
    ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut.

    Całość po upieczeniu można posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować