Kruszonkowa tarta z morelami i lukrem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Piękne, słoneczne kolory lata na talerzu. Taka tarta to idealny deser do filiżanki kawy.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka:

    220g zimnego masła

    8 łyżek cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 szkl mąki pszennej



    Nadzienie:

    1 kg moreli

    1 budyń waniliowy

    2-3 łyżki cukru



    Lukier:

    1 szkl cukru pudru

    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruszonkowa tarta z morelami i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki.

    Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać proszek budyniowy i cukier do smaku. Jeśli budyń jest z cukrem, dodajemy go mniej do nadzienia.

    Spód tortownicy (ok 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem.

    Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Mąka Masło Cukier Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

WIKTORIA Dzwonek

0 (0 ocen)

Tarta z morelami

viki2903 Tarta z morelami 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować