tarta z budyniem i morelami

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pomimo tego że mamy wiosnę, zdecydowanie odczuwamy już LATO! Ogrom słońca, pachnące warzywa i owoce, to zdecydowanie najpiękniejszy czas kulinarny w całym roku! Będąc na bazarku, zobaczyła przepyszne morele, więc kupiłam kilka i upiekłam ciasto! Wyszło doskonałe! W dodatku bezpiecznie mogę je zjeść! Zapraszam Was serdecznie na tartę bez mleka, bez cukru i bez masła*!

SłodkiZapachMalin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

przepis na tartę o średnicy 28 cm.

ciasto:
300 g maki pszennej typ 480
200 g margaryny roślinnej
100g erytrytolu
1 jajko

budyń:
650 ml mleka migdałowego
1 duży budyń śmietankowy
2 łyżki erytrytolu

6-8 moreli

kruszonka:
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki margaryny
1 łyżka erytrytolu

2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

tarta z budyniem i morelami

  • 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy zwarte ciasto. Blachę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy dokładnie ciastem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 25 minut (ciasto powinno być podpieczone – nie rumiane).

    Gdy ciasto nam się piecze, przygotowujemy budyń. Do rondelka przelewamy 500 ml mleka migdałowego, dodajemy erytrytol i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 150 ml mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko nam zaczyna się gotować, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.

    Morele myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy każdą na 4 części.

    Składniki kruszonki wkładamy do misy blendera i miksujemy na kruszonkę.

    Gdy spód naszej tarty jest podpieczony, wyjmujemy go z piekarnika i na jeszcze gorący wykładamy budyń – rozprowadzamy go równomiernie po całym cieście. Na budyniu układamy kawałki moreli, całość posypujemy kruszonką i migdałami.

    Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartalatoMorelebez cukrufitsmaki lataowoce latabez masłaletnie owocebez mlekaekotarta z budyniem i morelami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

Tarta z aroniowym budyniem

Dodane przez: Jaga85

Tarta z aroniowym budyniem

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem...

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Dodane przez: anemon

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta,...

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Sernik z morelami i cytrynową pianką

Dodane przez: joanna30

Sernik z morelami i cytrynową pianką

Serniki uwielbiam pod każdą postacią....

sernik z morelami

Dodane przez: klementynka

sernik z morelami i pistacjami

kupiłam przesłodkie krajowe morele,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE