Serowa tarta z morelami

0 (0 ocen)

Jeśli lubicie tarty to koniecznie musicie spróbować tej…z morelami na kruchym spodzie z mocno waniliową masą serową.Idealne,sezonowe ciasto na lato.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche:
    200 g mąki tortowej
    100 g masła
    80 g cukru
    1 jajko
    Nadzienie serowe:
    250 g sera trzykrotnie mielonego
    150 g ricotty
    4 łyżki śmietanki kremówki
    2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
    3 jajka
    120 g drobnego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    400 g moreli
    2-3 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Serowa tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowa tarta z morelami 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny.Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty,dno nakłuwamy widelcem.Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia,wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190′C na około 15-20 minut.Usuwamy papier z kulkami ceramicznymi.
  • 2. Nadzienie serowe:
    Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód.Morele dokładnie myjemy,kroimy na połówki,usuwamy pestki.Układamy morele na masie serowej.Wierzch posypujemy płatkami migdałów.Wstawiamy do piekarnika,temperaturę obniżamy do 170′ C i pieczemy około 40 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik,otwieramy drzwiczki i pozostawiamy jeszcze tartę w piekarniku na około 10 minut.Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować