Serowa tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny.Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty,dno nakłuwamy widelcem.Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia,wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190′C na około 15-20 minut.Usuwamy papier z kulkami ceramicznymi.
2.Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód.Morele dokładnie myjemy,kroimy na połówki,usuwamy pestki.Układamy morele na masie serowej.Wierzch posypujemy płatkami migdałów.Wstawiamy do piekarnika,temperaturę obniżamy do 170′ C i pieczemy około 40 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik,otwieramy drzwiczki i pozostawiamy jeszcze tartę w piekarniku na około 10 minut.Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Komentarze