Tarta z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Uwielbiam ciasta kruche i chrupiące oraz pełne soczystych owoców. To łączy obie te cechy i jest przepyszne.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mąki krupczatki
    3 łyżki cukru pudru
    150g zimnego posiekanego masła
    1 jajko
    mleko do posmarowania ciasta

    NADZIENIE:
    1kg morel
    4 łyżki zmielonych migdałów
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 łyżka cukru

    3-4 łyżki cukru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na miń 1h.
  • 2. Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki. Migdały wymieszać z cukrami.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm. Ułożyć na blasze wyściełanej papierem.
  • 4. Ciasto posypać migdałami z cukrem pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Na miejsce posypane wyłożyć ćwiartki morel.
  • 5. Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając morele leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem i całość posypujemy cukrem.
  • 6. Pieczemy w temp 170 stopni ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować