Tarta z kremem waniliowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Po prostu niebo w gębie :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 3/4 szklanki maki
    300g masła
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtka
    Krem waniliowy:
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    1/4 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    miąższ z jednej laski wanilii bądź jak ktoś nie ma to opakowanie cukru wanilinowego
    owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić zimne masło, cukier oraz żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć na stolnice, szybko zagnieść, przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość foremki do tarty, wyłożyć nią brzegi, ułożyć papier do pieczenia, obciąrzyć grochem. Piec z grochem 15-20 min w 180 stopniach. po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć groch i piec już na złoty kolor. Ostudzić.
    Krem: W misce utrzeć żółtka z cukrem (kogel-mogel). Pod koniec ucierania dodać mąkę. Do garnka wlać mleko, daoać masło, cukier, cukier wanilinowy bądź miąższ z laski wanilii. Zagotować. Do masy jajecznej dolać trochę mleka (zimnego) tak żeby ta masa była lejąca się a nie taka bardzo gęsta. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i ugotować tak samo jak budyń. Przestudzić.Tak przygotowany krem wylać na upieczone ciasto, wyrównać i ułożyć na nim dowolne owoce sezonowe. Najlepiej jest włożyć ciasto do lodówki. (Gdy robiłam to ciasto zostało mi trochę kruchego ciasta, nie mogło się ono zmarnować, wiec je upiekłam na złoto a następnie po upieczeniu pokruszyłam i posypałam nim ciasto co widać na zdjęciu) Ciasto oczywiście można całe wyłożyć owocami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować