Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tłusto! Tłusto! A faworków w Tłusty Czwartek nie może zabraknąć !

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    10 łyżek śmietany
    4 żółtka
    2 całe jajka
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżki spirytusu lub octu
    1 dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    olej lub smalec do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier oraz proszek i wymieszać. w osobnej misce roztrzepać jajka z żółtkami, dodać śmietanę oraz spirytus i wszystko wymieszać. Masę jajeczno-śmietanową wlać do mąki, wymieszać i przełożyć na stolnicę gdzie zagnieść, wyrobić i rozwałkować ciasto tak jak na pierogi (3-4mm).
  • 2. Ciasto to pokroić pionowo w cienkie pasy nożem lub radełkiem, następnie pasy skośnie ponacinać tak by dłuższy bok miał ok.10cm. W każdym kawałku ciasta zrobić nacięcie a następnie przepleść tak by powstały faworki. Przygotowane smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Gdy przestygną obficie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy