Tarta gruszkowa z kremem waniliowym

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Pyszna tarta gruszkowa z kremem budyniowym na kruchym cieście. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    2 szklanki mąki

    0,5 szklanki cukru pudru

    1 kostka margaryny

    3 żółtka

    skórka otarta z cytryny

    Masa budyniowa

    1 budyń waniliowy

    0,5 litra mleka

    3 łyżki cukru

    1 łyżka masła

    2-3 łyżki śmietany kremówki 30%

    Dodatkowo:

    4-5 gruszek

    sok z cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Tarta gruszkowa z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą, zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Formę do tarty (30 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, ciasto wałkujemy, wykładamy dno formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, mieszamy, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Obrane gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na podpieczonym i ostudzonym cieście układamy gruszki, wykładamy masę budyniową, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 18o stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować