Tarta gruszkowa z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą, zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Formę do tarty (30 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, ciasto wałkujemy, wykładamy dno formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, mieszamy, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Obrane gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na podpieczonym i ostudzonym cieście układamy gruszki, wykładamy masę budyniową, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 18o stopni.
Komentarze