Krucha tarta z kremem waniliowym

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Krucha i słodka.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    krem:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    8 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki mąki pszennej

    dodatkowo:
    do posypania tarty do wyboru:wiórki kokosowe,dowolna czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Krucha tarta z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Rozwałkować i wylepić nim formę do tarty,posmarowaną masłem,o średnicy 25 cm.Po nakłuwać widelcem i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Wystudzić.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę.Dodać mąkę i połowę mleka,dokładnie utrzeć.
  • 3. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem,wlać utarte jajka przez sitko,gotować chwilę do zgęstnienia kremu,cały czas mieszając.
  • 4. Krem lekko wystudzić i nałożyć na tartę.Odstawić do całkowitego stężenia kremu.Przed podaniem udekorować .Ja udekorowałam startą białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować