Ciastka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z cukrami połączyć na stolnicy, dodać masło i posiekać. Dodać żółtka, połączyć, szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut.
2.Ciasto rozwałkować na ok.3-4mm i literatką bądź szklanką wyciąć kółka. W części tych kółek wyciąć dowolną foremką lub kieliszkiem jakiś kształt tak by w surowym ciasteczku była dziurka. Trzeba pamiętać o tym, ze ciasteczek z dziurka i bez musi być taka sama ilość.
3.Ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta z dziurką można posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Ciastka piec na złoty kolor w temp.180 stopni uważając by za bardzo się nie przypiekły.
4.Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem i mlekiem nad kąpielą wodną cały czas mieszając by składniki się połączyły a nie rozwarstwiły. Polewę lekko przestudzić.
5.Wystudzone ciastka przekładać masą czekoladową : ciasto bez dziurki posmarować masa i przykleić ciasto z dziurką. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem
Porady
Ciastka te zaraz po przygotowaniu będą jeszcze twarde dlatego najlepiej jest je przygotować kilka dni przed podaniem i będą miękkie :)
Komentarze