Ciastka z dziurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i banalnie proste w przygotowaniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1-1,5 szklanki cukru pudru
    250g masła
    3 żółtka
    Do przełożenia:
    100g mlecznej/gorzkiej/białej czekolady- według upodobań
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrami połączyć na stolnicy, dodać masło i posiekać. Dodać żółtka, połączyć, szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkować na ok.3-4mm i literatką bądź szklanką wyciąć kółka. W części tych kółek wyciąć dowolną foremką lub kieliszkiem jakiś kształt tak by w surowym ciasteczku była dziurka. Trzeba pamiętać o tym, ze ciasteczek z dziurka i bez musi być taka sama ilość.
  • 3. Ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta z dziurką można posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Ciastka piec na złoty kolor w temp.180 stopni uważając by za bardzo się nie przypiekły.
  • 4. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuścić razem z masłem i mlekiem nad kąpielą wodną cały czas mieszając by składniki się połączyły a nie rozwarstwiły. Polewę lekko przestudzić.
  • 5. Wystudzone ciastka przekładać masą czekoladową : ciasto bez dziurki posmarować masa i przykleić ciasto z dziurką. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem

Porady

Ciastka te zaraz po przygotowaniu będą jeszcze twarde dlatego najlepiej jest je przygotować kilka dni przed podaniem i będą miękkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować