Ciastka krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, szybkie i proste. W sam raz do kawy :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    1 i 1/2 margaryny (375g)
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki śmietany
    pół kostki drożdży(50g) + 2 łyżki cukru

Ciastka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce rozpuścić drożdże z cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Dodać margarynę i posiekać, dodać żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże. Całość połączyć zagnieść i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5cm i wykrawać foremką lub kieliszkiem dowolne kształty. Tak przygotowane ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy