Tarta z kapusty

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Prosto, smacznie i zdrowo.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg pokrojonej na paski białej kapusty
    2-3 szalotki
    4 jajka
    5 łyżek kwaśnej, tłustej śmietany
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki razowej kaszki orkiszowej
    4 łyżki pestek dyni
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka soli
    łyżeczka curry
    łyżeczka kurkumy
    pieprz do smaku
    100g masła
    otręby do wysypania formy
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Tarta z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wkładamy do miski, posypujemy kaszką orkiszową, curry i kurkumą. Dodajemy pokrojoną szalotkę, trochę pestek dyni, dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy całe jaja z solą, dodajemy śmietanę, sodę, mąkę i skrobię. Dokładnie miksujemy - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Łyżką łączymy kapustę z ciastem. Kapuściane ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Wygładzamy powierzchnię posypujemy kawałkami masła i pestkami dyni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 50 minut.

Porady

Kroimy gorące ciasto, świetnie pasuje do mięsa. Bardzo jest smaczne samo bez dodatków. Może stanowić element obiadu, bądź zimną przekąskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować