Tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kruche maślane ciasto i duża ilość jabłek prażonych.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    180-200 g mąki
    100 g masła
    szczypta soli
    1 żółtko
    1-2 łyżki cukru pudru
    Składniki na nadzienie:
    1 łyżeczka cynamonu
    1 kg jabłek (już obranych, bez gniazd nasiennych),
    50 g cukru brązowego
    30-40 g włoskich orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z jabłkami 1. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię z grubym dnem, zasypać cukrem i cynamonem. Mieszając, podgrzewać aż jabłka odparują sok i powstanie gęsta masa.
    Piekarnik rozgrzać do 160-170°C. Formę do tarty o średnicy 23 – 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, cukier puder oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę.
    Dodać żółtko i ugnieć na jędrne ciasto.
    Tak przygotowane ciasto rozciągnąć na grubość palca na dno i boki foremki do tarty. Ponakłuwać widelcem i lekko zrumienić wstawiając do nagrzanego piekarnika (ok 10-12 min.)
    Na podpieczony spód wyłożyć usmażone jabłka, posypać całość pokruszonymi orzechami.
    Piec dodatkowe 18-20 min w 180 stopniach.
    Podawać na ciepło z waniliowymi lodami do kawy smakuje wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować