Kruche maślane ciasto i duża ilość jabłek prażonych.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
180-200 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1 żółtko
1-2 łyżki cukru pudru
Składniki na nadzienie:
1 łyżeczka cynamonu
1 kg jabłek (już obranych, bez gniazd nasiennych),
50 g cukru brązowego
30-40 g włoskich orzechów
Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię z grubym dnem, zasypać cukrem i cynamonem. Mieszając, podgrzewać aż jabłka odparują sok i powstanie gęsta masa.
Piekarnik rozgrzać do 160-170°C. Formę do tarty o średnicy 23 – 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, cukier puder oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę.
Dodać żółtko i ugnieć na jędrne ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozciągnąć na grubość palca na dno i boki foremki do tarty. Ponakłuwać widelcem i lekko zrumienić wstawiając do nagrzanego piekarnika (ok 10-12 min.)
Na podpieczony spód wyłożyć usmażone jabłka, posypać całość pokruszonymi orzechami.
Piec dodatkowe 18-20 min w 180 stopniach.
Podawać na ciepło z waniliowymi lodami do kawy smakuje wyśmienicie.
Komentarze