Obłędna tarta z jabłkami i truskawkami. Idealna na jesienne spotkania przy gorącym kubku herbaty.
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru białego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (250gr)
3 jajka
MASA JABŁKOWO-TRUSKAWKOWA:
700 gr obranych ze skórek i gniazd nasiennych jabłek
100 gr świeżych truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki przyprawy do szarlotki
cynamon
Margaryna i bułka tarta do formy
Cukier puder do dekoracji
Tarta jabłkowa z truskawkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 jabłka odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Z truskawek usunąć szypułki, umyć je i pokroić w plastry. Przełożyć razem z jabłkami i cukrem trzcinowym na patelnię i chwilę przesmażyć, aby jabłka zmiękły. Pod koniec smażenia, jak owoce puszczą sok, całość oprószyć mąką ziemniaczaną i jeszcze raz przesmażyć. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Dodać przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.
2.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić formę. Na spodzie ułożyć masę jabłkowo-truskawkową. Pozostałe jabłka pokroić w plastry i dekoracyjnie ułożyć na tarcie. Całość oprószyć cynamonem.
3.Piec w nagrzanym do 175stC. Piekarniku 40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Zainspirowałam się przepisem znalezionym w miesięczniku "Moje smaki życia".
Komentarze