Inspiracją byłą dla mnie tarta Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje"
Składniki:
CIASTO:
220 g mąki krupczatki
2 żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej)
10 dag masła
50 g cukru pudru
NADZIENIE:
50-70 dag miąższu dyni – waga po obraniu i oczyszczeniu (ja dałam 50 dag)
pół szklanki płynnego miodu
sok z połowy cytryny
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
łyżeczka cynamonu
DO POSYPANIA :
posiekane orzechy włoskie
łuskane pestki dyni
Tarta z dynią smażoną w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekałam z masłem, wymieszałam z cukrem pudrem, dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam czubkiem łyżki, a potem szybko dłonią. Zawinęłam w folię i włożyłam na godzinę do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowałam (jak nie chce się rozwałkować, trzeba je lekko ogrzać dłońmi, żeby znowu odzyskało plastyczność) na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy na tartę (moja ma średnicę 28 cm). Ciastem wyłożyłam dno i boki formy, brzegi wyrównałam. Dno gęsto ponakłuwałam widelcem, położyłam kawałek papieru do pieczenia i nasypałam warstwę grochu.
3.Wstawiłam do nagrzanego do temperatury 165 stopni (termo obieg) piekarnika na 15 minut, następnie zdjęłam papier z grochem i dopiekłam jeszcze kolejne 10-15 minut.
4.W tym czasie dynię pokroiłam w kostkę. Na patelnię wlałam miód, a kiedy zaczął bulgotać, wsypałam przygotowaną dynię, smażoną skórkę pomarańczową, sok z cytryny i cynamon. Smażyłam, od czasu do czasu mieszając, aż dynia stała się szklista, a płyn prawie całkowicie się zredukował (masa nie powinna się całkowicie wysuszyć).
5.Masę wyłożyłam na podpieczone ciasto i równomiernie rozłożyłam. Wierzch posypałam posiekanymi orzechami i pestkami dyni. Formę wstawiłam do piekarnika, zwiększyłam temperaturę do 170 stopni i zapiekłam jeszcze przez 15 minut.
Komentarze