Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna tarta, idealna na ciepłą kolacje lub na obiad. Kurczaka możemy zastąpić ulubioną wędliną.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    odrobina soli

    Nadzienie;
    20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony)
    20 dag dyni
    10 dag szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    sól, pieprz,
    3 jajka
    350 ml śmietany
    kawałek sera żółtego (ok 10 dag)
    1 łyżka masła
    suszony i świeży majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić.
    Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje.
    Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę.
    W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
    Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować