Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

4.46 (188 ocen)

  • 60 min

Kurczak ze szpinakiem i serem feta jest idealnym połączeniem smakowym. Dodatek pomidorów koktajlowych jeszcze bardziej wzmacnia smak tego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 opakowanie sera feta
    0,5 kg fileta z kurczaka
    200 g mrożonego szpinaku
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    pół szkl. śmietany
    2 jajka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    15 dkg żółtego sera
    5 pomidorów koktajlowych
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzane masło dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodajemy mrożony szpinak i dusimy pod przykrywką aż się rozmrozi. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie.
  • 3. Jajka i jogurt łączymy ze startym żółtym serem. Ciasto francuskie wykładamy na blachę do tarty. Wykładamy na nie kurczaka i szpinak. Wszystko zalewamy sosem jajecznym. Na to układamy pokrojony w kostkę ser feta i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Pieczemy przez ok. 40 min w 200 stopniach aż całość się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować