TARTA POMARAŃCZOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiosenna tarta na cieście francuskim której swój delikatny i odświeżający smak zawdzięcza pomarańczy natomiast kolor...marchewce. Polecam,

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 marchewka
    150 ml śmietanki kremówki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250 ml mleka

    Składniki robocze:
    1/3 szklanki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki z pomarańczy
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 żółtko
    2 łyżki mąki kartoflanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka soku z cytryny

    Dekoracja:
    siekane pistacje
    mandarynki z puszki
    bita śmietana

    Forma: forma do tarty: prostokątna lub okrągła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń pomarańczowo-marchewkowy:
    Marchewkę obrać, pokroić na krążki i ugotować w wodzie. Marchewkę wraz ze skórką pomarańczową zblendować. 1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrami. Dodać zblendowaną marchewkę. W 1/3 szklanki soku pomarańczowego roztrzepać żółtko oraz mąki. Wylać na gotujące się mleko, ugotować budyń ciągle mieszając, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, garnek można nakryć folią.
  • 2. Formę do tary jeśli potrzeba nasmarowac tłuszczem. Ciasto francuskie wyłożyć na formę, dobrze dociskając do boków. Jeśli porzeba rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 180-200 stopni.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w przestygnięty budyń i wyłożyć na upieczone ciasto. Schłodzić .
  • 4. Udekorować pistacjami, mandarynkami i bitą śmitaną lub według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować