Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń pomarańczowo-marchewkowy:
Marchewkę obrać, pokroić na krążki i ugotować w wodzie. Marchewkę wraz ze skórką pomarańczową zblendować. 1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrami. Dodać zblendowaną marchewkę. W 1/3 szklanki soku pomarańczowego roztrzepać żółtko oraz mąki. Wylać na gotujące się mleko, ugotować budyń ciągle mieszając, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, garnek można nakryć folią.
2.Formę do tary jeśli potrzeba nasmarowac tłuszczem. Ciasto francuskie wyłożyć na formę, dobrze dociskając do boków. Jeśli porzeba rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 180-200 stopni.
3.Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w przestygnięty budyń i wyłożyć na upieczone ciasto. Schłodzić .
4.Udekorować pistacjami, mandarynkami i bitą śmitaną lub według uznania.
Komentarze