tarta z brzoskwiniami na koniec wakacji...

0 (0 ocen)

tarta z pysznym kremem z serka mascarpone

Składniki:

  • ciasto:
    125 g schłodzonego masła
    90 g cukru (0,4 szklanki)
    250 g mąki (1,5 szklanki)
    jajko
    szczypta soli


    krem

    250g serka mascarpone
    200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
    ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
    2-3 łyżki cukru pudru ile kto uważa do smaku

    brzoskwinie
    galaretka brzoskwiniowa
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z brzoskwiniami na koniec wakacji... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać.
  • 4. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować