tarta z brzoskwiniami na cynamonowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

spód od tarty tym razem z dodatkiem cynamonu i wyszedł na prawdę pyszny

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    125 g schłodzonego masła
    90 g cukru (0,4 szklanki)
    250 g mąki (1,5 szklanki)
    jajko
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

    Krem:
    250g serka mascarpone
    200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
    ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
    2-3 łyżki cukru pudru ile kto uważa do smaku

    brzoskwinie
    galaretka brzoskwiniowa
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z brzoskwiniami na cynamonowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z cukrem, solą i mąką, cynamonem a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl wody, odstawiamy.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać.
  • 4. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować