Tarta z Borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rogaliki z makiem. Czas na pyszną tartę z borówkami amerykańskimi - prosta, nie za słodka, pyszna!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PRZEPIS NA TARTE O ŚREDNICY : 28cm

    SKŁADNIKI NA CIASTO:
    200g mąki
    100g masła 82%
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

    250g śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    4-5 łyżek cukru pudru
    1/2 szklanki gorącego mleka
    4 łyżeczki żelatyny

    DODATKOWO:

    około 300-400g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka minutek.
    2. Po kilku minutach jak ciasto delikatnie zesztywnieje, wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy w formie do tarty, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia na papier układamy kulki ceramiczne, ryż albo groch aby ciasto nam nie urosło, i tak pieczemy kilka minut, po kilku minutach ściągamy obciążniki i dopiekamy ciasto do końca. w temp.180* (cała długość pieczenia około 30-40 minut)
    3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku.
    4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie.
    5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować