Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka minutek.
2. Po kilku minutach jak ciasto delikatnie zesztywnieje, wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy w formie do tarty, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia na papier układamy kulki ceramiczne, ryż albo groch aby ciasto nam nie urosło, i tak pieczemy kilka minut, po kilku minutach ściągamy obciążniki i dopiekamy ciasto do końca. w temp.180* (cała długość pieczenia około 30-40 minut)
3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku.
4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie.
5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia.
Komentarze