Tarta z bobem

0 (0 ocen)

Taki obiadek znika w oka mgnieniu. Tarta jest syta i pyszna. Połączenie boczku i bobu zawsze się sprawdza, więc polecam! Tarte można przygotować także na kruchym spodzie. Z braku czasu jednak użyłam gotowe ciasto francuskie!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • około 0,5- ¾ litra obranego bobu,
    • 100 gram żółtego sera,’
    • 1 duża cebula,
    • 2 jajka,
    • 2 kopiate łyżki śmietany,
    • 1,5 łyżki posiekanego młodego koperku,
    • 150 gram boczku,
    • sól, pieprz do smaku,
    • jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrany bób 1. Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odsączamy z wody, lekko studzimy i obieramy z łupek
  • przygotowanie boczku 2. Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowane ciasto 3. Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę. Jego boki podwijamy ku górze, by powstał nam wyższy brzeg (około 1 cm szerokości powinien mieć).
    Na ciasto wykładamy pokrojoną cebulę.
  • przed pieczeniem 4. W garnuszku łączymy ze sobą ser, śmietanę, koperek oraz jajka. Spoiwo doprawiamy do smaku i wylewamy na przygotowane ciasto. Następnie równomiernie rozkładamy na całości bób oraz boczek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy około 25-30 minut. Podajemy na ciepło!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować