Taki obiadek znika w oka mgnieniu. Tarta jest syta i pyszna. Połączenie boczku i bobu zawsze się sprawdza, więc polecam! Tarte można przygotować także na kruchym spodzie. Z braku czasu jednak użyłam gotowe ciasto francuskie!
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• około 0,5- ¾ litra obranego bobu,
• 100 gram żółtego sera,’
• 1 duża cebula,
• 2 jajka,
• 2 kopiate łyżki śmietany,
• 1,5 łyżki posiekanego młodego koperku,
• 150 gram boczku,
• sól, pieprz do smaku,
• jajko do smarowania
1.Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odsączamy z wody, lekko studzimy i obieramy z łupek
2.Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę. Jego boki podwijamy ku górze, by powstał nam wyższy brzeg (około 1 cm szerokości powinien mieć).
Na ciasto wykładamy pokrojoną cebulę.
4.W garnuszku łączymy ze sobą ser, śmietanę, koperek oraz jajka. Spoiwo doprawiamy do smaku i wylewamy na przygotowane ciasto. Następnie równomiernie rozkładamy na całości bób oraz boczek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy około 25-30 minut. Podajemy na ciepło!
Komentarze