Tarta szampan z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Najbardziej wykwintnym dodatkiem do truskawek jest szampan. Postanowiłam wykorzystać ten zestaw do zrobienia mojej autorskiej tarty. Wyszła przepyszna. Na makowym, kruchym spodzie, szampański krem zwieńczony górą truskawek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    1 zaokrąglona łyżka suchego maku

    Masa z szampanem:
    4 żółtka
    5 zaokrąglonych łyżek cukru
    200 ml mleka
    200 ml szampana lub białego wina
    2 bardzo czubate łyżki maki pszennej

    truskawki lub poziomki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Wina

Tarta szampan z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić dno tortownicy o średnicy 20 cm, uformować ok. 2 cm boki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zaczęło się podnosić wystarczy przekuć go w kilku miejscach wykałaczką.
  • 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać mąkę, zmiksować. Powoli dolewać szampan lub wino, cały czas miksując. Mleko zagotować w rondelku o grubym dnie. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową, cały czas mieszając. Wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia masy (około 1/2 minuty). Gorące wylać na upieczony i ostudzony spód tarty. Zostawić do ostygnięcia. Oziębić. Przybrać truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Szampan Truskawki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować