Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kurek
    2 duże młode cebule
    łyżka masła
    łyżka mąki
    400 g śmietany 18 %
    szklanka mleka
    łyżeczka roztartego tymianku
    sól
    pieprz
    opakowanie ciasta francuskiego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym 1. Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla pół cebuli ( resztę odłożyłem ) i obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia.
    Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować