Tylko 6 składników! -> 2 składniki na spód + 2 składniki na nadzienie + czekolada i truskawki = wyjątkowy smak
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych
70 g masła + 1 łyżka masła do polewy
250 g serka mascarpone
220 g deseru Monte
100 g gorzkiej czekolady
ok. 200 g truskawek
płatki czekoladowe
Tarta monte z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę.
2.Serek mascarpone miksujemy z Monte i powstałą masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wkładamy do lodówki. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Studzimy. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie. Truskawki myjemy, suszymy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek układamy na polewie czekoladowej. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Porady
Do masy z serka mascarpone i Monte możemy również dodać drobno posiekane kawałki orzechów laskowych
Komentarze