Było ciacho z rabarbarem, w prawdzie wilgotne, mięciutkie i kwaskowe, ale ciągnęło mnie do lodów czy czegoś w tym stylu, a że miałam zamrożony ostatni woreczek truskawek, rozmroziłam i raz, dwa, powstała tarta na zimno :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 25 cm
Spód:
180 g ciastek maślanych
80 g stopionego masła
Masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
duża garść truskawek (rozmrożonych lub świeżych)
Wierzch:
1/2 galaretki truskawkowej
200 ml wrzątku
3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Tarta z truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero wykładamy ciastka.
Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
2.Masa
2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
3. Do masy dodajemy pokrojone truskawki i wykładamy od razu na schłodzony spód, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
3.Wierzch
4. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Kiedy widzimy, że galaretka tężeje dodajemy do niej jogurt naturalny, miksujemy całość i wykładamy na stężałą masę z mascarpone. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Tartę podajemy schłodzoną. Smacznego !
Komentarze