Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Tarta z truskawkami, kremem czekoladowym, bitą śmietaną i pistacjami

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • spód:

    200 g ciastek owsianych
    60 g masła

    krem czekoladowy:

    250 g mascarpone
    150 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej

    bita śmietana:

    200 g śmietany kremówki (36%)
    2 łyżki cukru pudru

    oraz:

    250 g truskawek
    100 g posiekanych pistacji do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z truskawkami 1. Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując mikserem na najniższych obrotach. Krem czekoladowy przekładamy na upieczony i wystudzony spód.
  • tarta z truskawkami 2. Osobno ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wykładamy na krem czekoladowy (można to zrobić również za pomocą rękawa cukierniczego). Na śmietanie układamy pokrojone w plastry truskawki i posypujemy posiekanymi pistacjami. Podajemy mocno schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Owoce Pistacje Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować