Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując mikserem na najniższych obrotach. Krem czekoladowy przekładamy na upieczony i wystudzony spód.
2.Osobno ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wykładamy na krem czekoladowy (można to zrobić również za pomocą rękawa cukierniczego). Na śmietanie układamy pokrojone w plastry truskawki i posypujemy posiekanymi pistacjami. Podajemy mocno schłodzoną.
Komentarze