Tarta mocno czekoladowa bez pieczenia.

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli czekolady.

Składniki:

  • Spód czekoladowy:
    1 1/2 szklanki mleka w proszku
    1/2 kotki margaryny
    1 1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki szklanki mleka
    2 paczki herbatnikow
    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 budyń czekoladowy
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 płaskie łyżki cukru
    2/3 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Blok czekoladowy Herbaty

Tarta mocno czekoladowa bez pieczenia. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Margarynę, mleko,cukier, kakao podgrzewamy w rondelku aż składniki się roztopią i połączą, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, do ciepłej ale nie gorącej masy wsypujemy mleko w proszku, intensywnie mieszamy, dodajemy pokruszone hernbtaniki.
    Masą wylepiamy formę do tarty (u mnie 30cm). Wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
    Krem:
    Z podanej ilości mleka odlewmy 1/2 szklanki w której rozrabiamy budyń oraz łyżkę mąki. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru oraz wzucamy połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpusci a mleko zacznie się gotwać, zdejmujemy z ognia i wlewam rozrobiony budyń, sale mieszając gotujemy 5 min na wolnym ogniu. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszysty, biały krem i stopniowo łyżką dodajemy przstudzny budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na schłodzony spód. Całość chłodzimy aż masa stężeje.

Porady

Możemy użyć formy o mniejszej średnicy a wyższym brzegu, wtedy tarta wyjdzie wyższa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować