Bardzo czekoladowa tarta, spód jest pieczony a wypełnienie to masa kremowego serka z dodatkiem dużej ilości czekolady. Tarta smakuje najlepiej ze świeżymi truskawkami.
Składniki:
Ciasto kruche:
125 g masła, miękkiego
90 g cukru
1 jajko
250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
1-2 łyżki lodowatej wody
2 łyżki kakao
Krem:
200 g ciemnej kuwertury (Zartbitter Kuvertüre)
2 łyżki słodkiej śmietanki
300 g kremowego twarogu (musi być dobrze zmielony, by był gładki, Speisequark Magerstufe)
200 g kremowego naturalnego serka typu Philadelphia (Frischkäse Doppelrahmstufe)
100 g cukru
Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto utrzyj robotem kuchennym masło i cukier. Dodaj jajko i ucieraj przez 30 sekund. Wsyp mąkę, kakao i mieszaj, aż się połączy. Jeśli trzeba, możesz dodać zimną wodę.
2.Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.
3.Kuwerturę czekoladową posiekaj, przełóż do garnka, dodaj śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając często rozpuść ją całkowicie, pozostaw do przestudzenia.
4.W misie robota wymieszaj ze sobą serki i cukier, strumieniem dodawaj ostudzoną kuwerturę, masę dobrze zmiksuj.
5.Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm, najlepiej z ruchomym dnem, ja użyłam silikonowej bez ruchomego dna. Ciasto, które będzie wystawało poza krawędź, odkrój. Dno ponakłuwaj widelcem.
6.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto upiecz przez 20 minut. Ostudź.
7.Na ostudzony spód wyłóż kremową masę, wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
8.Truskawki umyj, przekrój na pół i podawaj z tartą. Tartę udekoruj listkami mięty.
Komentarze