Tarta makowa z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta, w sam raz na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    masło 100 g,
    mąka 200 g,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    cukier puder 1/3 szk,
    cukier waniliowy 1 opakowanie,
    żółtko 1 szt,
    sól 1 szczypta,
    Masa makowa:
    masa makowa 450 g,
    rodzynki 2 łyżki,
    posiekane orzechy włoskie 2 łyżki,
    posiekane migdały 2 łyżki,
    otarta skórka pomarańczowa 2 łyżki,
    jabłko 1 szt,
    miód 1 łyżka,
    białko 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta makowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone masło oraz żółtko. Ciasto zagnieść, odciąć 1/4 ciasta i oba kawałki włożyć do lodówki na godzinę.
    Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i posypać bułką tartą. Formę wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wysypać groch lub fasolę i podpiec w piekarniku przez 15 minut.
    Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę makową wymieszać z rodzynkami, orzechami, migdałami, skórka pomarańczową, jabłkami i miodem. Dodać pianę z białka i wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.
    Z pozostałego ciasta wycinać ozdoby i ułożyć na wierzchu tarty. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować