Tarta lodowa "dary lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować i wyłożyć długą foremkę. Piec na rumiano w 180 stopniach. Ostudzić.
2.Curd malinowy
Owoce zesmażyć i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek. Do przestudzonych owoców dodać wszystkie składniki i roztrzepać. Wstawić na ogień nieustannie mieszać do zabulgotania. Masa wyraźnie zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Analogicznie tak wykonujemy wszystkie curdy.
3.Ubić kremówkę na sztywno i rozdzielić na 5 misek. Do każdej dodać inny curd i dokładnie wymieszać. Układać kolejno w tarcie. Jeśli coś zostanie włożyć w miseczkę, tartę ozdobić owocami i wsadzić wszystko do zamrażarki na 2 godziny. Można kroić i zajadać, a z miseczki nakładać gałką do lodów.
Porady
Curd można wykonać z dowolnych owoców. Foremka dobrze by była jak największa, ponieważ jeśli będzie mała to zostanie nam masy lodowej na dwie formy.
Komentarze