Tarta jabłkowo- śliwkowa z masą serowo- dyniową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Myślałam i myślałam, czym by tu zaskoczyć bliskich i się udało. Nikt się nie domyślił obecności dyni, a tarta z bardzo delikatnym serowo- dyniowym kremem wyszła pyszna .

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - masło lub margaryna typu Kasia: 10 dekagramów
    - jajka świeże: 3 sztuki
    - miąższ dyni: 30 dekagramów
    - śliwki węgierki: 50 dekagramów
    - jabłka-twarde: 3 sztuki
    - śmietana 30-36%: 200 mililitrów
    - cukier do ciasta: 7 łyżek
    - cynamon do smaku: 1 sztuka
    - ser smietankowy: 30 dekagramów
    - mascarpone: 15 dekagramów
    - cukier puder, przesiany: 1 sztuka
    - laska wanilii: 0.33 sztuki
    - sok z cytryny do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta jabłkowo- śliwkowa z masą serowo- dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w średnią kostkę, dusimy do miękkości, podlewając odrobiną wody, studzimy.
  • 2. Masło siekamy, dodajemy 1 jajko i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • 3. Miękką dynię miksujemy dokładnie blenderem. Ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem, ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii i cynamonem (najlepszy będzie cynamon starty prosto z kory, ale możemy również użyć około 1 łyżeczki mielonego). Dodajemy dynię oraz ser śmietankowy i mascarpone. Dokładnie miksujemy.
  • 4. Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • 5. Rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiami nim spód i boki tortownicy. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy np. żołędzie (pieczemy je 10 minut w 180 stopniach).
  • 6. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serowo- dyniową. Układamy na zmianę plastry jabłek i śliwki. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonem. Pieczemy jeszcze około 60-70 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować