Myślałam i myślałam, czym by tu zaskoczyć bliskich i się udało. Nikt się nie domyślił obecności dyni, a tarta z bardzo delikatnym serowo- dyniowym kremem wyszła pyszna .
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna: 1 szklanka
- masło lub margaryna typu Kasia: 10 dekagramów
- jajka świeże: 3 sztuki
- miąższ dyni: 30 dekagramów
- śliwki węgierki: 50 dekagramów
- jabłka-twarde: 3 sztuki
- śmietana 30-36%: 200 mililitrów
- cukier do ciasta: 7 łyżek
- cynamon do smaku: 1 sztuka
- ser smietankowy: 30 dekagramów
- mascarpone: 15 dekagramów
- cukier puder, przesiany: 1 sztuka
- laska wanilii: 0.33 sztuki
- sok z cytryny do smaku: 1 sztuka
Tarta jabłkowo- śliwkowa z masą serowo- dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w średnią kostkę, dusimy do miękkości, podlewając odrobiną wody, studzimy.
2.Masło siekamy, dodajemy 1 jajko i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
3.Miękką dynię miksujemy dokładnie blenderem. Ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem, ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii i cynamonem (najlepszy będzie cynamon starty prosto z kory, ale możemy również użyć około 1 łyżeczki mielonego). Dodajemy dynię oraz ser śmietankowy i mascarpone. Dokładnie miksujemy.
4.Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
5.Rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiami nim spód i boki tortownicy. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy np. żołędzie (pieczemy je 10 minut w 180 stopniach).
6.Na podpieczone ciasto wylewamy masę serowo- dyniową. Układamy na zmianę plastry jabłek i śliwki. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonem. Pieczemy jeszcze około 60-70 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze