Tarta śliwkowa z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę, obciążamy je fasolą i pieczemy przez 15 min. w 190 stopniach. Usuwamy fasolę i pieczemy jeszcze 15 minut.
krem:
Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i łączymy z ajerkoniakiem.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i odrobinę mleka z ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem wylewamy na ciasto.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym dżemem. Dodatkowo można ozdobić winogronami dla kontrastu
Komentarze