Tarta śliwkowa z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tarta z kremem z ajerkoniakiem i żółtymi śliwkami

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 23cm)
    ciasto :
    220 g mąki,
    2 łyżki cukru pudru,
    140g zimnego masła,
    1 żółtko
    2 łyżki wody
    krem:
    260 ml mleka,
    190 ml ajerkoniaku
    4 żółtka
    60 g cukru,
    30 g mąki ziemniaczanej,
    60 g mąki pszenne
    dodatkowo:
    10 dużych żółtych śliwek,
    dżem śliwkowy lub morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śliwkowa z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę, obciążamy je fasolą i pieczemy przez 15 min. w 190 stopniach. Usuwamy fasolę i pieczemy jeszcze 15 minut.

    krem:

    Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i łączymy z ajerkoniakiem.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i odrobinę mleka z ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem wylewamy na ciasto.

    Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym dżemem. Dodatkowo można ozdobić winogronami dla kontrastu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować