Tarta karmelowo-jabłkowa

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Jesień to najlepszy czas na robienie ciast z jabłkami,zapraszam na tartę z jabłkami i masą karmelową

  • 2 godz.

Składniki:

  • (forma 24cm)

    na ciasto:
    125 g masła
    250 g mąki
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1/2 cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    farsz jabłkowy:
    ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 szczypta kardamonu
    1 cukier waniliowy
    sok z 1/2 cytryny

    masa karmelowa:
    1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
    100 g masła

    do ozdoby:
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta karmelowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.

    Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
    Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut.

    Na podpieczone ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut.
    Upieczone ciasto z jabłkami studzimy.

    farsz jabłkowy:
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Polewamy jabłka sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem mi kardamonem. Całość mieszamy i odstawiamy aby jabłka puściły sok. Jabłka odsączamy z soku.

    masa karmelowa:
    Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami.

    (Masa jest dość rzadka co widać na zdjęciu z ukrojonym kawałkiem, więc polecam dodać do niej trochę rozpuszczonej żelatyny lub połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą)

    wierzch:
    Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.

    Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie.

    Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta.

    Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować