Tarta karmelowo-jabłkowa

  • wyświetlono: 958 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jesień to najlepszy czas na robienie ciast z jabłkami,zapraszam na tartę z jabłkami i masą karmelową

viki2903
  • 120min

Składniki

(forma 24cm)

na ciasto:
125 g masła
250 g mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
1/2 cukru waniliowego
1 szczypta soli

farsz jabłkowy:
ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
1/3 łyżeczki cynamonu
1 szczypta kardamonu
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny

masa karmelowa:
1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
100 g masła

do ozdoby:
1 szklanka cukru trzcinowego
1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta karmelowo-jabłkowa

  • 1. ciasto:
    Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.

    Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
    Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut.

    Na podpieczone ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut.
    Upieczone ciasto z jabłkami studzimy.

    farsz jabłkowy:
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Polewamy jabłka sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem mi kardamonem. Całość mieszamy i odstawiamy aby jabłka puściły sok. Jabłka odsączamy z soku.

    masa karmelowa:
    Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami.

    (Masa jest dość rzadka co widać na zdjęciu z ukrojonym kawałkiem, więc polecam dodać do niej trochę rozpuszczonej żelatyny lub połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą)

    wierzch:
    Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.

    Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie.

    Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta.

    Karmelowe brzegi ciasta są bardzo chrupiące i fajnie współgrają z gładką karmelową masą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłkakarmelmasa karmelowatarta z jabłkamitarta na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

tarta

Dodane przez: Aninka88

Tarta serowo-jabłkowa

pyszna tarta, którą można jeść...

Tarta gruszkowo – jabłkowa

Dodane przez: Gospodyni

Tarta gruszkowo – jabłkowa

Pyszna tarta gruszkowo – jabłkowa...

Tarta migdałowo-jabłkowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta migdałowo-jabłkowa

Smaczna tarta z jabłkami skrywającymi...

Tarta jabłkowa na biszkopcie

Dodane przez: monika_4466

Tarta jabłkowa na biszkopcie

Słodki deser na walentynkowy wieczór....

Tarta ziemniaczano-jabłkowa

Dodane przez: dorota w

Tarta ziemniaczano-jabłkowa

Kuchnia szwajcarska kojarzy mi...

tarta

Dodane przez: wiola

Tarta jabłkowo-śliwkowa

Do ciasta dodałam kilka śliwek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE